Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Budapestre látogatott a Lufthansa A380-as gépe

Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – 2011.10.02.

Rendkívüli várakozás fogadta a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének érkezését Budapestre. A Lufthansa német légi fuvarozó konzorcium Airbus A380-800 as gépe, ugyan már július 30-ára tervezte fővárosunk látogatását, de akkor technikai okok miatt elmaradt a bemutató, ennek köszönhetően október másodikán ritkán látott érdeklődés és ováció fogadta az óriásgépet az egykori Ferihegy betonján.

Az A380 as, amelyből ma 58 darab van forgalomban, és folyamatos az új gépek leszállítása,  egy igazán ritka vendégnek számít fővárosunkban, hiszen a gép érkezése előtt tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, jelenleg Magyarországon nincs igény ekkora kapacitású utas és teherszállításra, tehát a látogatás mintegy bemutató (és nem utolsó sorban reklám) jellegű volt. A Lufthansának jelenleg 7 darab A380-asa van, melyeket Frankfurti indulással New York, San Francisco, Miami, Peking, Tokió és Szingapúr útvonalakon használ, nap mint nap.

A repülőgép igazán impozáns méretekkel és adatokkal rendelkezik, hiszen a majdnem 80 méteres szárnyfesztávjával és a 72 méteres hosszával, és 25 méteres magasságával az utasszállító repülés egy forradalmian új világát nyitja meg. Az utasok befogadására két emeleten, három különböző komfortot nyújtó osztályon 526 ülést helyeztek el ergonomikusan a létező legmodernebb technikákat használva. A méreteket szemléltetve, jegyezném meg, hogy az A380-asnak egy hajtóművének az átmérője akkora mint a legnagyobb Malév gép törzsének, és ebből 4 darab van. A maximális felszállósúlya 560 tonna, ami 7 darab mozdonynak felel meg, és még megrakva is képes leszállás nélkül 12000 kilométer megtételére. A személyzetet a Lufthansa esetében különleges eljárással választották, a legtapasztaltabbak közül, holott állításuk szerint a gép kezelése ugyanolyan egyszerű mint egy kis regionális utasszállító repülőgépé.

Jost Lammers a Budapest Airport Zrt. mint a repülőteret üzemeltető cég tulajdonosa egy ritka, történelmi pillanatnak nevezte a jeles eseményt, melyre a főbb médiumok meg voltak hívva, köztük Igaz Máté és Füri Viktor személyében az Elnökség Tudósítói is. A sajtótájékoztatók és a televízióknak adott interjúk után a sajtó buszokkal vonult ki a reptér kifutópályája mellé, a lehető legjobb pozícióba, hogy innen nézzék és fotózzák a történelmi landolást. Az enyhe oldalszélben végül 12 óra 45 perckor először landolt Magyarországon a gigantikus méretekkel rendelkező, négy hajtóműves Airbus A380-as.  Landolást követően a repülőtéri tűzoltók, a hagyományokhoz híven, vízsugarat lőttek a gép köré, így üdvözölve a gépet, ami a méretei miatt csak a gurulóúton tudott megállni a torony és a terminál között, így nem zavarta a repülőtéren zajló forgalmat. Eközben már nyilván képek százai készültek, a kiváltságosok feljuthattak a fedélzetre is, míg a sajtó vendégeit eközben díszes, svédasztalos ebéd várta a repülőtéri tűzoltóság előtt felállított sátorban. A repülőtér üzemeltetőit és a szervezőket minősíti, hogy az egész, több száz embert szórakoztató rendezvény alatt, akadálytalanul és észrevétlenül folyt az utasforgalom a Liszt Ferenc Repülőtéren. A gép távozása előtt a sajtó tagjait a futópálya mellé vitték, ahol ismét tökéletes pozícióban láthatták, ahogy az óriásgép elhagyja a betoncsíkot. A távozást követően a szervezők egy meglepetést is beiktattak a programba, hiszen a gép nem távozott azonnal, hanem tett egy tiszteletkört és egy alacsony áthúzást a repülőtér felett, majd jobbra-balra döntve a monstrumot, mintegy integetve hagyta el Budapestet.

Az izgalmas, eseménydús vasárnap délután után, kissé szomorúan vesszük tudomásul, hogy az óriásgép egy darabig nem lesz rendszeres látogatója a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek, viszont ez egy rendkívül nagy gesztus volt a Lufthansa részéről, hogy elhozták és megmutatták nekünk az A380-ast. Szintén nagy elismerést érdemel a Budapest Airport Zrt vezetősége a precíz szervezésért, hogy ilyen nagy érdeklődéssel látogatott rendezvény közben is ugyanúgy, biztonságosan tudták tartani a hétköznapi munkatempót, kezelni az induló és érkező járatokat, és szerezni sok repülőbarát magyarnak egy kis örömöt.

A képeket készítette: Füri Viktor. További képek, illetve képes beszámoló: https://picasaweb.google.com/110155179712806706205/A38020111002

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!

Tudósító további cikkei


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*