Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Bakos Piroska és Ódor Bálint élményeivel zárjuk az EU elnökséget – Szép VOLT! :-)

A magyar EU elnökség a mai napon zárul le hivatalosan. Mint ahogy az köztudott, 2011. január 1 és június 30 között töltötte be Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöki funkcióját. Az idei VOLT az elnökségünk hivatalos záróbulija, ennek köszönhetően a számos program mellett külön Európa Sátor is felállt a fesztiválon. A mai délutáni beszélgetés címe “Élmények az elnökség kulisszái mögül”, vendégek Bakos Piroska, EU elnökségi szóvivő és Ódor Bálint, államtitkár voltak. Betekintést nyerhettünk a személyesen megélt élményeikbe, valamint az elmúlt fél év rendkívül érdekes és mozgalmas EU elnökségi világába.

Felmerül a kérdés, hogy ki hogyan értékeli a magyar EU elnökséget. Tény, hogy az első hónapban kicsit rideg hangulat vette körül a magyar EU elnökséget, de szerencsére ez nagyon rövid ideig tartott és ezután a figyelem a tényleges szakmai munkára terelődött. A magyar EU elnökség, pedig ami a dossziék és elfogadott jogszabályokat illeti, az egyik rekordernek számít. Az utolsó hónapban pedig senki által nem várt sikereket ért el. Az EU elnökségét először vette át Magyarország, ezért nem VOLT ilyen értelemben intézményi tapasztalat. Minden szereplőnek, aki részt vett az előkészítő, irányító és operatív munkában, fel kellett vennie az európai tempót. Európa erősebbé vált a félév alatt, és ezt a magyar EU elnökség eredményességének és konstruktivitásának köszönhetik. Az elismerést bizonyítja, nemcsak az EU vezetőinek köszönete, hanem számos tagország diplomatáinak üdvözlő szavai is. A magasfokú és kiváló minőségű diplomatai munkát végző magyar munkatársakat, Schuman-díj jelölésre is alkalmasnak vélik.

Visszatekintve nemhogy csalódást nem okozott Magyarország, de bizonyos értelemben példamutató és eddig nem tapasztalt eredményesség jellemezte elnökségi időszakunkat.  Az elnökség sikerét az is mutatja, hogy mennyire tudott az előre nem várt eseményekre reagálni és azokat kezelni. A magyar EU elnökség számos ilyen kihívással szembesült és sikeresen tette a dolgát. Ilyen események az Észak-Afrikán átsodort forradalmak, a japán szökőár és nukleáris események, de ne feledjük az euró válságát is.

Ha röviden, csak számokban szeretnénk a magyar EU elnökséget jellemezni, akkor álljanak itt a tények. A hat hónap alatt összesen közel 2300 hivatalos elnökségi program került megrendezésre, ebből 261 esemény VOLT  Magyarországon. A lezárt jogszabályok és dossziék száma 43, ez rendkívül nagy teljesítmény. Egy jogszabály átlagos elfogadási ideje kb. másfél-két év, hiszen az EU-s döntéshozatal rendkívül bonyolult és hosszadalmas. Ebből 27 az Európai Parlament együttdöntésével valósult meg, amely mégbonyolultabb eljárást takar. Az Európai Tanácsnak 60 következtetése született, ezek között találjuk az Európai Roma keret-stratégiát és a Duna Stratégiát is. Ódor Bálint szerint egyszerűen “lesöpörtük az asztalt“, ami azt jelenti, hogy az aktuális és rendkívül fontos európai ügyeket, szinte maradéktalanul sikerült megoldani. Ez jó hír a lengyeleknek, hiszen így nekik már nem sok maradt az asztalon, bár lesz dolguk. A magyar EU elnökség állította be azt a rekordot is, amely az egy napon, párhuzamosan és egy időben megrendezett legtöbb miniszteri ülést jelenti. Ez a rekord mostantól 4 ülés, kíváncsian várjuk, ki fogja majd túlszárnyalni.

Bakos Piroska, a magyar EU elnökség szóvivője és a hazai események háziasszonya, kiemelte, hogy nagyon szerencsésnek bizonyult Gödöllő, mint fő helyszín kiválasztása. A számos európai politikus és diplomata, aki megfordult a Gödöllői Királyi Kastély gyönyörűen helyreállított és pompában csillogó termeiben, egy életre szóló élménnyel is gazdagodott. Korábbi elnökségeknél előfordult, hogy a reptérhez legközelebbi szállodában tartották a tanácskozásokat, Magyarország ezzel szemben, történelmi és kulturális értelemben is egyedülálló kastélyt választott. Piroska kiemelte, hogy egyik nagy élménye az VOLT, amikor Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke Sisi, Erzsébet királyné után érdeklődött. Az elnök nagy figyelmet fordított a hivatalos tárgyalások és programok ellenére is arra, hogy a hely szellemiségét és Sisi kapcsolatát maradéktalanul megismerhesse.

Az EU elnökség kommunikációját Magyarországon Bakos Piroska vezette, Brüsszelben pedig Polner Gergely és Hajdú Márton. Az elnökség alatt rengeteg tanácskozás és esemény zajlott. Ezekről a megfelelő információáramlást az internet által nyújtott új megoldások is segítették. Nemcsak a Facebook és a Twitter megoldásaira gondolhatunk, hanem a videokonferenciák mindennapos használatára is. Erre számtalanszor került sor, előfordult, hogy napjában többször is, egyrészt a Miniszterelnökség, a brüsszeli magyar EU képviselet és a Külügyminisztérium között. A szóvivők a web 2.0-es megoldások alkalmazását is kihasználták arra, hogy a kulisszák mögül, rövid mégis nagyon érdekes részleteket osszanak meg a külvilággal, ezzel is közvetlenebbé téve a kapcsolatot. Az EU vezetői maguk is rendszeresen postolnak és twittelnek, ezzel ‘kicsicseregve‘ a részleteket és érdekességeket.

Bakos Piroska kihasználta azt az egyedi lehetőséget, hogy nemcsak szóvivője VOLT az elnökségnek, hanem a hivatalos események és gálavacsorák háziasszonya is egyben. Fiatal magyar divatkreátorok és tervezők egyedi ruháiban szerepelt, napjában akár többszöri átöltözéssel is. A beszélgetés mindkét vendége kiemelte, hogy a félév során rengeteg személyes kapcsolat jött létre, amelyek segítették az érdekérvényesítést és a közvetlen koordinációt is. Ódor Bálint egyik legnagyobb élményeként a washingtoni látogatását említette. Ez alkalommal 4 napon keresztül tárgyalt a legmagasabb szintű amerikai diplomatákkal és vendégül látták a Fehér Házban is, ahol nagy érdeklődéssel hallgatták őt, a magyar EU elnökség prioritásairól és célkitűzéseiről.

Az Elnökség Tudósítói kérdésére Bakos Piroska elárulta, hogy a tavalyi elképzeléseit és várakozásait is felülmúlta az, ami a félév során rá hárult. Hatalmas felelősség és óriási nyomás VOLT ez a félév, de fegyelemmel és rugalmassággal sikeresen megküzdött a kihívásokkal. Legalább ilyen fontos VOLT még az őszinteség, a mosoly és az optimizmus, amelyekkel minden probléma áthidalható VOLT. Akár olyan kellemetlen pillanatok és váratlan események is, mint a júniusi Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmával beállt áramszünet. Személyesen átélhettem, hogy ott ültek az egész ázsiai térség külügyminiszterei, valamint Európa vezetői is, miközben Orbán Viktor megnyitó előadását tartotta. A harmadik percben elment a kép és a hang…felborult a program. Sikerült gyorsan reagálni és rugalmasan az új feltételekhez igazítani a találkozót. Ennek ellenére, nagyon eredményes és sikeres találkozó VOLT. Kérdésünkre Piroska elárulta, hogy július végéig még tart a nagy munka, de utána megérdemelten szabadságra vonul, és megpróbálja kipihenni az elmúlt félévet. Az sem meglepő, hogy az jelentette számára a pihenést és kikapcsolódást, ha nem kellett beszélnie és csöndben lehetett. A magyar EU elnökség karmesterének, kórusvezetőjének Győri Enikő, EU ügyekért felelős államtitkár volt tekinthető, aki önmaga volt a teljes elnökség fő mozgatója és koordinátora.

Kérdésünkre, Ódor Bálint államtitkár a magyar EU elnökség egyik legnagyobb eredményének a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását emelte ki. Hivatalosan a mai napon kerül Brüsszelben bejelentésre, a tárgyalások teljes és sikeres lezárása. Ez pedig kizárólag a magyar diplomácia sikerének köszönhető. Az idei év elején, még szinte elképzelhetetlennek vélték Európában, hogy Horvátország sikeresen meg fog majd felelni, minden feltételnek. Rengeteg munka, tárgyalás, egyeztetés és koordináció kellett ahhoz, hogy ma ehhez a tényleg történelmi pillanathoz eljuthasson az EU. Az államtitkár saját bevallása szerint, nemcsak az Európai Bizottság bővítési biztosával, de rengeteg tagállam nemzeti politikusával is folytatott tárgyalásokat. Különösen nehéz volt a lobbizás és a meggyőzés Szlovénia esetében, ismert történelmi okok miatt, határviszály és tengeri kijárás. A régi tagállamok közül Hollandia és az Egyesült Királyság bizonyult nehéz esetnek. A nagyon szoros kooperáció a horvát diplomatákkal és az elszánt magyar odaadás, végül meghozta gyümölcsét. A sors különös játéka, hogy Ódor Bálint születésnapján, vagyis május 23-án, az Általános Ügyek Tanácsának zárt ülésén mondták ki először, hogy Horvátország sikeresen lezárhatja a tárgyalásokat. Ennek köszönhetően Horvátország és Magyarország hosszú történelmi kapcsolata, újabb megismételhetetlen és dicsőséges fejezethez érkezett. A csatlakozási szerződés aláírására az év hátralévő félévében – a lengyel barátaink elnöksége alatt – kerül majd sor, a tényleges csatlakozás pedig 2013-ra valósulhat meg.

A most záruló időszak VOLT az első ún. trió elnökség, vagyis amikor három egymást követő ország, közösen koordinálta és dolgozta ki programját. Magyarország, a belga és a spanyol elnökséget követte, vagyis a mai nappal nemcsak a magyar, hanem a másfél éves trió is leköszön. Holnaptól már a következő elnök Lengyelország, társai, Dánia és Ciprus lesznek. A mai nappal ugyan a magyar EU elnökség lezárul, de még júliusban rengeteg munka marad, hiszen az átadás-átvétel még jelentős energiát fog lekötni. Ez viszont szükséges ahhoz, hogy a folyamatban lévő ügyek intézése, gördülékenyen megvalósulhasson. Ilyen dosszié, Románia és Bulgária schengeni övezeti tagsága is. Ebben ugyan nem sikerült a végső megoldást elérni, de jelentős előrelépés történt, és a magyar EU elnökség munkájának köszönhetően, karnyújtásnyira közel kerültek a tagsághoz az országok.

Amikor ma éjfélt üt az óra, mint szilveszterkor van módunk az ünneplésre, hiszen egy egész féléves munka zárult le, sikeresen. Amikor megfeszítetten dolgozni kellett, akkor az VOLT a fő, most viszont időt kell engedni az ünneplésre is. Mi a VOLT-on, a magyar EU elnökség hivatalos záróbuliján búcsúztatjuk ezt a megismételhetetlen félévet. EU elnökség VOLT…szép VOLT!

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*