Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 15., szerda

ABILITY PARK – és te mennyire vagy fogyatékos?

A Szigeten idén is mindenki kipróbálhatja, milyen is fogyatékkal élni. Az Ability Park nagyon látványos és élményekkel teli szigetén beleélheti magát a fesztiválozó, hogy milyen kerekes székesként élni. Mit is jelent az, ha az ember világtalan, szó szerint, hiszen ilyenkor a sima látó ember tényleg elveszti nemcsak a világát, de a tájékozódó képességét is. Játszva és örömmel tapasztalni, tanulni és empatikusabbá válni, ez a park erről szól.

Nagyon tanulságos és hasznos helyszínek vannak az Ability Parkban. Egy délutáni programnak kiváló, az ember a derengős állapotából, rögtön ‘felébredhet’, mikor kerekes székes sorstársaink segítik elmagyarázni, hogyan is kell használni a széket, amibe ültünk. Végigmentem a kialakított tesztpályán, és nagyon érdekes volt. Ilyenkor érzi az ember, hogy nem is annyira egyszerű kerekes székben közlekedni. Nem is az emelkedők jelentik a legnagyobb kihívást, hanem a lejtők, amikor is meg kell fogni a teljes testünket, csupán a két tenyérrel fékezve…

Az Ability Park lehetőséget nyújt, hogy egy zárt konténerben, teljes sötétségben megtapasztaljuk, mit is jelent vaknak lenni. Egy kis történet díszleteit találjuk benn, amit persze csak tapogatva ismerhetünk meg és kell a feladatot teljesíteni. Kapunk egy kis segítséget, ugyanis a belső történetet, átolvashatjuk képregény formájában, hogy azért teljesen ne tudatlanul lépjünk be a számunkra is sötét világba. Összemérhetjük kreativitásunkat és ügyességünket egy vak társunkkal, akivel speciális amőbát játszhatunk, és senki ne higgye, hogy ő van hátrányban. Egy kis szellemi torna, jót tesz a megfáradt és néhol már kimerült fesztiválozóknak.

Tanulhatunk még jelnyelvet, melynek keretében egyszerű rövid szavakat ismerhetünk meg és mondhatunk el jelelve. Megismerkedhetünk Down szindrómás fiatalokkal, akik mindig nagyon vidámak és kedvesek. Elég egy őszinte mosoly és mindjárt másképp látja az ember a világot. Jó ide betérni, egy kis jókedvért, örömért és pozitív életszemléletért. Minden önkéntes és munkatárs rendkívül kedves és segítőkész, az Ability Park ebből a tekintetben tiszta EURÓPA!

Játszhatunk mozgássérültként, ülő röplabdát is, ami azt jelenti, hogy mindkét csapat ülve játszik és mozogni csak kézzel lehet. Nagyon élvezetes játék.

Ez a park nemcsak szórakoztat, hanem tanít is. Mindennél többet ér, ha személyesen megtapasztaljuk, hogy kihívásokkal és nehézségekkel rendelkező sorstársaink mindennapjai, hogyan is néznek ki. Remélhetőleg, aki ezt a parkot egyszer kipróbálja a Sziget Fesztiválon, másképp fog a fogyatékkal élők felé fordulni…ami a legfontosabb, hogy nem EL-fordulni, hanem szeretettel HOZZÁJUK-fordulni. Ők is ugyanolyanok mint mi, csupán bizonyos nehézségekkel kell megküzdeniük, segítsünk nekik abban, amiben mi épek esetleg tudunk. Ha egy vak embert látsz, segíts neki átkelni az úttesten, vagy ha egy kerekes székes ember segítségre szorul, bátran kérdezd meg, hogy segíthetsz-e neki.

Próbáld ki és megtudod, hogy kicsi dolgokon múlnak a nagyok, nemcsak másnak teszel jót, de a saját lelkednek is, mert a segítségért cserébe, őszinte barátságot fogsz kapni! Egy kinyújtott segítő kéz, nekünk semmibe nem kerül, nekik viszont lehet, hogy kicsit könnyebbé tesszük a napjaikat. Élj nyitott szemmel és segítő kezekkel!

Képek: Sziget © http://www.sziget.hu/fesztival

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*