Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. augusztus. 15., szerda

Rétvári Bence: A közigazgatásnak fiatalokra van szüksége!

Biztos előmeneteli lehetőség és kiszámíthatóság

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a ReGeneráció program keretein belül nyílt napot rendezett, ahol Rétvári Bence államtitkár tartott előadást. A zsúfoltságig megtelt konferencia teremben kíváncsi tekintetek várták az államtitkár előadását. Hölgyek, urak, leginkább egyetemisták, a jövő generációja és döntéshozói voltak jelen.

Az előadás bevezetéseként megtudhatta az ide látogató, hogy pontosan mi is az a közigazgatás, ezt két definíció hivatott ismertetni. Majd sok-sok érv és bizonyítás hangzott el, hogy miért is jó a közigazgatásban dolgozni. Például, mert ezt a szektort kevésbé érinti a válság, kiszámíthatóság jellemzi (fix bértábla), hiszen „A főnök maga az állam”. Valamint a polgárokat szolgálva egy ország és egy nemzet érdekében végezheti az ember a mindennapi munkáját. Illetve egy másik komoly érv: a biztos előmenetel.

A prezentációból az is kiderült, hogy mi az aktuális korfa az intézmény dolgozóinak tekintetében: az átlag életkor 43 év. Rétvári mondta, hogy fontosnak tartja, hogy minél több fiatal bekapcsolódjon, hiszen új emberek, új szemlélet hoznak. Hivatkozásul említette az észt modellt, ahol ezt a szférát a leginkább a fiatalok uralják (és ott például már bevezetésre került az euró is – mondta az államtitkár.)

Az előadás egy másik alappillére a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram volt. (Amelyre nagyon sokan kíváncsiak voltak, derült ez ki a végén elhangzott kérdések sokaságából és tartalmából). Ebben a programban a már diplomát szerzett fiatalok vehetnek részt, 6 hónap belföldi- és 4 hónap külföldi gyakorlattal (itt egy másik európai uniós ország közigazgatásával lehet közelről megismerkedni), amelyben a résztvevőt mindkét esetben szakmai mentor segíti, támogatja. Az ösztöndíjprogram fő célja, hogy a magyar közigazgatás versenyképesebbé váljon, valamint, hogy az ösztöndíjban részesültek a külföldön szerzett tapasztalatokat, jó gyakorlatokat a hazatérésük után a magyar közigazgatásban hasznosítsák.

Interjú Rétvári Bencével, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkárával.

Az előadásodban említetted a „közszférai attitűdöt”, mit is jelent ez pontosan?
Az állam kötelezi az állampolgárokat bizonyos eljárások végihez vitelére és ebben fontos, hogy segítsünk az embereknek. A magyar közigazgatás jól működéséhez, Magyarország versenyképességi szempontjából nagyon fontos, hogy a problémamegoldó legyen, ne pedig hatalmi típusú.

Említetted, hogy azok a hölgyek, akik a közigazgatási szférában szeretnének karriert, de közben, ha gyermeket vállalnak, később van lehetőségük a visszatérésre, illetve a különböző táv- és részmunkavállalásra. Miként valósítható ez meg?
A közigazgatásban dolgozók, több mint 60%-a nő. Sokan természetesen szeretnének gyermeket vállalni, így lehetőségük lesz erre. El tudják dönteni, hogy a gyermek hány éves korától szeretnének újra dolgozni. Sokan úgy döntenek, hogy csak 4 órában kívánnak dolgozni, vagy távmunkát végezni, amíg a gyermek bölcsödében, vagy óvodában van. Ezeket a lehetőségeket szeretnénk megteremteni, jogi formákkal is és más módon.

Azt észt modellről is beszéltél, hogy ott, ebben a szférában sok fiatal vesz részt, és talán éppen ezért már az euró is bevezetésre került. Miként lehetne ezt a mintát nálunk is követni?
Magyarországon magyar példát kell csinálni, magyar úton kell járni. Az a lényeg, hogy a közigazgatásban kevesebb eljárás legyen. 2011. január 3-ától kormányablakok jöttek létre. Ez azért is fontos, hogy például valaki mind a 14 hivatali eljárását elindíthatja egy helyen (egy ablakos ügyintézési rendszer), nem kell elmennie 2-3 különböző helyre. Azok az eljárások, ahol együttműködési döntésre van szükség, ezek már integráltan működnek, így sokkal gyorsabban dolgoznak. Ez a feladat, hogy az állampolgárok ne a magyar közlönnyel kelljenek és feküdjenek, megnézzék, hogy melyik hivatalba kell elmenni ehhez és ehhez az üzleti tevékenységhez engedélyeket beszerezni, vagy építkezéshez, vagy bármi máshoz. Elmegy egy helyre, ami számára az állam, és nem kell, hogy kövesse azt, hogy ez most 27, vagy 7 telephelyen van és különböző szakhatósági engedélyeket beszerezni. Neki az a feladata, hogy foglalkozzon a családjával, vagy profitot termeljen, illetve adott esetben a vállalkozását fejlessze. Az állam is a saját feladatát lássa el, és ne a vállalkozók adminisztráljanak az állam helyett.

A felhívás úgy szól, hogy a közigazgatásnak Rátok van szüksége! Ha ennyi fiatal bekerül a közigazgatásba mi történik az idősebb generációval?
Az átlag életkor 43 év, ez azért nem annyira fiatalos. Sokan fognak kikerülni a nyugdíjrendszerbe, azok helyére fiatalok fognak bekerülni. Nemcsak bekerülnek, hanem egy életpályát is biztosítunk nekik. A most középkorúak, akik sok tapasztalattal rendelkeznek, fizikailag jó teherbírásúak, azok maradjanak bent és ők legyenek vezetők (hiszen az államnak van benne a pénze, munkája és energiája, hogy kiképezte őket) és ne a fiatal, aki éppen bekerült.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*