Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 16., hétfő

Wiener Opernball 2013 – A főpróbán jártunk…

IMG_0705A Bécsi Operabál /Wiener Opernball/ minden évben hatalmas nemzetközi médiafigyelem mellett zajlik, amely  vonzza a hírességeket a világ minden tájáról. A szervezők megpróbálják a művészi programot és magát a csodálatos és egyedülálló Bécsi Állami Operaházat a bál középpontjába helyezni. Egy fénykép többet mond mint 1000 szó, ezt én is nagyon jól tudom, ezért ajánlom a teljes fotógalériát, ami itt elérhető: http://www.facebook.com/ElnoksegTudositoi/

A bécsi operabál különleges, hiszen az egész operaházat egyetlen éjszaka miatt építik és varázsolják át a leggyönyörűbb és leghíresebb bálteremmé a világon. Ez az egyedülálló fesztivál mindig vitathatatlan csúcsát képezi a bécsi báli szezonnak, különleges hangulatával. a Bécsi Operabál a legjelentősebb társadalmi esemény Ausztriában. Az átlag osztrákok persze sosem jutnak el a bálra, de mindegyiken ott lehetnek, hiszen IMG_0869az ORF mindent élőben közvetít. Évről évre ez esemény rekordnézőszámot hozva, a legnézetebb TV-s közvetítések egyike Ausztriában, s lassan már nem csak itt. A különböző sztárokról és bulvár pletykáktól itt eltekintek. Akit ezek érdekelnek, szinte minden csatornán nézheti, láthatja vagy olvashat róla. Én itt egy olyan bepillantást szeretnék biztosítani, amit nem látni sehol sem, csak a kulisszák mögül. Ott sétálni a hatalmas és pompásan feldiszített operaházi bálteremben, leirhatatlan érzés. Közvetlen közelről átélni a fantasztikus balettet, az operaénekesek előadását és a fiatal nyitótáncosok koreográfiáját. Aki még nem volt ott előben, az sajnos nem tudhatja, hogy miről maradt le.

A Bécsi IMG_0884Operabál világhírű. Az operaház nagy gondot fordít, csak a tervezési időszak több hónapig tart. Az egész opera házat három nap alatt teljesen felforgatják: a nézőtéri üléseket eltávolítják, a színpadon egy külön páholysort építenek fel. A különböző helyiségekben számos asztal és szék várja a megpihenni vágyó bálozókat. Számos bár és kávézó is létesől,tipikus osztrák heuriger is kialakításra kerül, ahol a helyi borokból csillapíthatja a szomját, aki szeretné. A bál éjszakáján a pincében egy nagy diszkó is kinyítja kapuit. Persze a házat csodaszép virágkölteményekkel is feldiszítik, idén a lila szín dominál.

IMG_0804A 186 pár nyitótáncával, a polonézzel veszi kezdetét az Operabál, melyet a “Debütanten”-nek több héten át probálnak. Először a Bécsi Állami Opera Balett diákjai, a balettkar, és az első szólisták táncolnak. Ezután a Wiener Staatsoper zenekara, Franz Welser-Möst, az operaház főzeneigazgatójának vezényletével W.A.Mozart Titus kegyelméből a nyitány csendül fel. Ezt követően a Bécsi Állami Operaház két kiemelkedő szólistája következik – a moldáv Valentina Naforniţă és a cseh Adam Plachetka.
Végül az ifjú táncosok bemutatják a nyitó koreográfiájukat, amelyet hagyományosan követ az első keringő. Ez az a pillanat, amikor az Bécsi Állami Opera egyéni énekesei a bálvendégeket felhívják, hogy csatlakozzanak hozzájuk a táncparketten: “Alles Walzer!”. Így válik felejthetetlenné és teljessé az idei Bécsi Operabál.

 

A Bécsi Operabál hivatalos nyitóprogramja itt elérhető:20130206_233705

http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node/home/opernball/Opernball-2013.de.php

A tradicionális báli program része a quadrille, mely az operabálon a nagy bálteremben éjfélkor, éjjel 2 órakor és 4 órakor kerül megrendezésre. Minden bálozó részt vehet a legendás formációban, melyet Roman E. Svabek irányítása és instrukciói alapján próbál a közönség letáncolni. Az a fantasztikus a quadrille-ben, hogy a táncolók nagyobb része életében még nem táncolta, s az első próbálkozások, mindig másképp sülnek el, az biztos, hogy hatalmas móka szokott lenni.

 

IMG_090357. Bécsi Operabál, 2013. február 7
Kapunyitás: 20:30 ,Bál kezdete: 22:00

Női ruházat: hosszú nagyestélyi ruha
Férfi ruházat: frakk

Megnyitó 22:00-22:45

Vége 05:00

Nekem már szerencsém volt egyszer nyitótáncosként a Bécsi Operabált átélni, ezért tudom, hogy a bál hangulatát és a helyszínen tapasztalható különleges élményt semmi sem tudja visszaadni, még az élő TV közvetítés sem. Én most megpróbálok a mostani tudósítással mégis valamit átadni abból, amit az ember, ha a helyszínen van, átélhet. Mikor még én nyitottam meg a bált, Harangozó Gyula volt még a balettigazgató. Ma már a ház irányítása is más kézben van, a francia Dominique Meyer irányítja, a balettigazgató pedig a szintén francia Manuel Legris. Meyer igazgató úrral, sikerült pár szót is váltanom, nagyon barátságos és közvetlen, annak ellenére, hogy mekkora felelősség hárul rá. Még egy közös fénykép is készült, tökéletesen beszél németül, amit egy francia embertől nagyra kell értékelni. Mindemellett egy fantasztikus személyiség, és a Bécsi Állami Operaházat is nagy sikerrel igazgatja, az év maradék 364 napján. A Bécsi Operabál történetében a szereplők, szervezők személye mindig változik, de évről évre egyre jelentősebb médiaeseménnyé növi ki magát, ami a mai világban persze megérthető.

A teljes fotógaléria itt elérhető: http://www.facebook.com/ElnoksegTudositoi/  A cikkhez tartozó Galéria csak szűk izelítő, a Facebookon lévő képkből.

20130206_210944

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*