Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Osztrák választások 2013

Szerző:
2013. szeptember 29.
ROVAT: Bécs | CÍMKÉK: , , ,

Elérkezett a választások időpontja Ausztriában. A kampány meglehetősen kiegyensúlyozott és kiszámítható volt, Bécsen kívül további két tartomány, Alsó- és Felső-Ausztria befolyásolhatja leginkább a választások kimenetelét. A pártok befejezték a kampányukat, Ausztria ma választ.

nationalratswahl-in-oesterreich-41-47980922

A választási kampány kommunikációs stratégiája

 Az idei kampánystratégiában két kommunikációs eszköz kapott kiemelkedő szerepet:  a plakátok és a social media. Az utóbbi esetben főként a facebookot és a twittert alkalmazták a pártok a kampány során. Az előbbieknél a Die Presse c. lap úgy fogalmazott, hogy „A pártok  nemcsak a plakátokon vannak, hanem keresik a direkt kapcsolatot a (választó) polgárokkal.” Probálnak még mélyebb és személyesebb benyomást tenni. A plakátok üzenetét tekintve, szinte mindegyik párt kivétel nélkül az egyszerűbb stratégiát választotta, ez mind a szóhasználatban, mind pedig a megjelenésben (színek, grafikai eszközök, design) érzékelhető.

 

62493_142501959127670_7400887_n

Plakátok és szlogenek:

„Összetettebb viccek és érthető szlogenek” így jellemezte a Der Standard c. lap a 2013-as választási kampány szlogenjeit, amelyek a következők:

SPÖ:

Nem kockáztat, a bevált szavakat- és kampánytechnikákat alkalmazza, amelyben az alábbi területekre fókuszálnak:

Harcolnak…

  • minden munkahelyért
  • tisztességes oktatásért
  • biztonságos nyugdíjakért
  • megfizethető lakhatásért

 FPÖ:

Az FPÖ a szabadság értelmezésére és a felebaráti szeretetre apellál, arra hogy ez jelenti Ausztriát.

 ÖVP:

Az ÖVP tudatos ellenpolitikát folytat, a turizmus eszközével, az alábbi címszavakkal prezentálva: nyitott, aktív, felfedezők. „Ausztria az optimistáké.”

 BZÖ:

Josef Bucher a pártalapítója államférfiként pózol a plakátokon. Nincs új üzenetük, a céljuk a túlélés.

Zöldek: Visszafogottabbak, inkább a “szóviccekkel” próbálják megnyerni a választókat.

  • „Tisztább környezet. Tisztább politika.”
  • „Aki egyszer lop, azt nem választják”
  • „Elég volt a veszekedésből”

Stronach Team:

A kampány középpontjában az alapító Frank Stronach állt, ezzel is hangsúlyozva a párton belüli meghatározó szerepét.

 

A social media szerepe

Der Standard c. lap is a social media szerepét firtatta, Niko Alm („Politometer”) és Axel Maireder elemzői segítségével. A lap kiemelte, hogy ugyan használják a közösségi média által biztosított lehetőségeket, de közel sem annyira, mint például az amerikai választási kampányban ez megfigyelhető volt. Axel Maireder (a Bécsi Egyetem kommunikáció kutatója) szerint némely PR osztály felismerte ennek a jelentőségét, mások számára ez azonban kevésbé fontos. A két fő kommunikációs csatorna a közösségi médiában kétségtelenül a Twitter és a Facebook, mindegyik más-más funkcióban teljesedik ki.

  • Twitter: itt egy speciális közönség van jelen, leginkább politikusok, újságírók és non-profit szervezetek. „A Twitterrel tömegeket lehet elérni, ezen a kerülőn keresztül.” Ez a kommunikáció indirekt formája a választókkal szemben, jegyzi meg Maireder.
  • Facebook: ma egy lényeges szerepet tölt be a politikai véleményalkotásban. A pártok, jelöltek és szimpatizánsok itt könnyen elérhetővé válnak egymás számára.

 Politikai jelenlét az osztrák közösségi médiában:

A Team Stronach a legsikeresebb frakció az interneten, őket követi a Neos és a Zöldek. Heinz-Christian Strache (FPÖ) rendelkezik a legnagyobb kapcsolatihálóval, őt követi Sebastian Kurz és Heinz Fischer.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*