Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Újévi koncert a Bécsi Filharmónikusokkal – “Prosit Neujahr!”

reallogo_bitmapped2014 január elsején a világ újra a Bécsre és a Bécsi Filharmónikusok Újévi koncertjére figyel. Immáron 74.dik alkalommal köszönti az új évet a Strauss dinasztia felejthetetlen muzsikája. Idén az ORF 56.dik alkalommal közvetíti élőben a koncertet, amelyet több mint 90 ország vesz át adásába, ezzel a legnézettebb és legsikeresebb komolyzenei koncert több millió emberhez jut el a Föld számos pontján.

Az idei évben a Berlinben élő Daniel Barenboimmusik2 – a berlini Staatsoper unter den Linden és a milánói Teatro alla Scala zenei főigazgatója – vezenyli a zenekart, aki 2009 után második alkalommal áll a Filharmónikusok élén. A Bécsi Filharmónikusok vezetője, Clemens Hellsberg szerint, nagyon fontos volt a zenekarnak, hogy idén Daniel Barenboim vezesse az Újévi koncertet. Idén ünnepli a zenekar és a karmester közös munkájuknak 25-dik évfordulóját és az idei év az első világháború kitörésének 100. évfordulója is. Köztudott, hogy az argentín származású karmester nagy intenzítással próbálja a közel-keleti béke ügyét előrevinni és a béke harcosaként is ismert, mint számos zenei projekt atyja.

Az idei koncert programja közös munka eredménye, a középpontban természetesen mint mindig a Strauss dinasztia muzsikája áll. A programban újdonság, hogy 150-dik születésnapját ünneplő Richard Strauss műve, a “Mondscheinmusik” is felcsendül. Idén először egy kellemtlen balaset miatt, nem fog a zenekarban játszani a vezető, Clemens Hellsberg sem, aki az utcán elcsúszva a könyökét törte. Johann Strauss “Egyptischen Marsch” Daniel Barenboim közel-keleti béke tevékenységének szimbolumaként került a műsorba. A 100 éve kitört világháborúra két darabbal emlékeznek, az egyik a “Carolinen-Galopp” a másik pedig a “Friedenspalmen-Walzer”.

A 2014-es Bécsi Újévi koncert ünnepi programja:

Eduard Strauß
Helena Quadrille, op. 14

Josef Strauß
Friedenspalmen. Walzer, op. 207

Johann Strauß (Vater)
Carolinen-Galopp, op. 21

Johann Strauß (Sohn)musik6
Egyptischer Marsch, op. 335
Seid umschlungen, Millionen. Walzer, op. 443
Stürmisch in Lieb’ und Tanz. Polka schnell, op. 393

— Szünet —

Johann Strauß (Sohn)
Ouvertüre zur Operette “Waldmeister”
Klipp-Klapp. Galopp, op. 466
Geschichten aus dem Wienerwald, Walzer, op. 325

Josef Hellmesberger jun.
Vielliebchen, Polka française, op. 1

Josef Strauß
Bouquet-Polka, Polka schnell, op. 188

Richard Strauss
Mondscheinmusik aus der Oper “Capriccio”

Joseph Lanner
Die Romantiker, Walzer, op. 167

Josef Strauß
Neckerei. Polka mazur, op. 262
Schabernack. Polka schnell, op. 98

Leo Delibes
Variation dansée (Pizzicati) aus dem Ballett „Sylvia“

Josef Strauß
Dynamiden, Walzer, op. 173
Ohne Sorgen, Polka schnell, op. 271

 

musik5Az ünnepi koncertet 16 kamerával közvetíti az osztrák televízió – ORF, az elő adás 11.15-kor kezdődik a Bécsi Musikverein Goldenen Saal-jábanl. Idén a képi rendezésért először lesz felelős Michael Beyer. A ballettműsor (Koreográfia: Ashley Page, Kosztüm: Vivien Westwood) már leforgatásra került, idén a bécsi Lichtenstein palotában táncolnak a Bécsi Állami Balett táncosai. A koncert szünetében az idei évi Újévi koncert színpad mögötti, backstage világába kapunk betekintést. Az idei év alkalmából is kétszer 100 ezer eurót adományoz a Bécsi Filharmónikusok különböző karitatív célokra. A koncertterem mint minden évben, gyönyörű virágdekorációba öltözik, amelyet San Remo városa ajándékoz az új év köszöntése alkalmából.

A legnagyobb kérdés, hogy hogyan lehet jegyekhez jutni. Mivel akkora minden évben az érdeklődés, így az interneten lehet jelentkezni, és ha szerencsénk van, a sorsolás során hozzájuthatunk egy koncertjegyhez. A karmester Daniel Barenboim szerint sem lehetetlen jegyhez jutni, hiszen karmesternként ő is csak egy állójegyhez jutott. A koncert hang- és képfelvétele, azonnal elérhető és megrendelhető, persze előben az igazi. Jó szórakozást!

További információ: www.wienerphilharmoniker.at

(© Wiener Philharmoniker)

musik3

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*