Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Milyen lehetőséget jelent az elnökség?

Szerző:
2010. december 31.
ROVAT: Általános Ügyek

Magyarországnak sok előnnyel járhat az Európa Unió soros elnöki posztja. Hiszen ezáltal javulhat Magyarország presztízse és gazdasági helyzete. Az Európa Unió és Magyarország szempontjából is fontos kérdésekben fog döntés születni a következő elnökség idején.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem hogy ezen poszt megtiszteltetés, de felelősséget is jelent mert sokat nyerhet rajta az ország, de ha elbukna akkor az rontana az uniós és külpolitikai helyzetünkön. Magyarországnak gyakorlati előnyökkel is fog járni az elnökség hiszen egyrészt az ország vezetői meg mutathatják a világnak és a nemzetközi pénzintézeteknek, hogy felkészültek a kihívásokra. Javulhat az ország nemzetközi megítélése, csökkenhet az államadósság terhe is hiszen minél megbízható egy ország annál jobb elbírálásbán részesül.

Emellett erősítheti a környező országokkal való összefogást is ami újabb lépés a gazdasági növekedés felé. Persze az energia politika is olyan terület ahol az Európai Uniónak és Magyarországnak közösek az érdekeik és céljaik. Magyarországnak az egy oldalú energia kitettségén, illetve Oroszországgal való negatív külkereskedelmi mérlegén kell változtatnia. Az Európa Unió energia politikájának közismert része a NABUCCO gázvezeték. Amellyel a közép és kelet európai országok függetleníthetik magukat az oroszországi gáz lelőhelyektől. Sok ország támogatja ezen tervet mely az észak-déli irányt helyezi előtérbe. Itt is igaz az a kijelentés, hogy a cél közös hiszen Magyarország is támogatja a projektet. Ezen terv azért is fontos, mert ki kell építeni az infrastruktúrát, mely csökkenthet a régiós munkanélküliségen.

Magyarország Európa uniós soros elnöksége idején az Európa 2020 stratégiát végrehajtásán is kell dolgozni. A stratégia célja a válságból való kilábalás és az európai gazdaság felkészítése a következő évtizedre ennek megfelelően közép és kelet európai helyzet normalizálása és integrálása is fontos szerepet fog kapni. A stratégia kulcs kérdésekben mutat irányt az Európa uniónak és a nemzet államoknak köztük Magyarországnak is. Meghatározza, hogy a cél a növekedés, a hatékonyabb erőforrás-felhasználást azaz a fenntartható fejlődés.

Link:
magyar EU-elnökség napirendje, hivatalos oldala
Európa 2020 stratégia, Európai Bizottság – en

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!

Tudósító további cikkei


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*