Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Milyen lehetőségeket rejt az első magyar EU-elnökség?

Szerző:
2011. január 6.
ROVAT: Általános Ügyek

Mivel érdeklődöm az európai uniós aktualitások iránti, részt vettem a Magyarországi Európa Társaság (MET) által a Közép-európai Egyetemen (CEU) szervezett „First Time Hungarian Presidency, First Time in a Trio” című workshopon. Carme Colomina, a spanyol képviselő után Steven Van Hecke vette át a szót. A belga küldött beszédét – bár pontosan idézni nem tudom – úgy kezdte, hogy az Unióban a magyar elnökséggel kapcsolatos várakozások nagyon alacsonyak. Innentől kezdve egyértelmű számomra Magyarország feladata: kiállni az EU porondjára, és féléves elnöksége alatt rácáfolni ezekre az elvárásokra.

A feladat nem lesz könnyű, főleg az elnökséget már tizenkettedik alkalommal betöltő belgák után, akik 2010. december 31-ig viszik ezt a posztot. Magyarország számára viszont ez lesz az első alakalom az elnökségi pozíció betöltésére. Országunk így fél éven keresztül alakítója lehet az uniós napirendnek, tehát politika-formáló szerephez jut. Az elnökséget betöltő országok ugyanis készítenek saját programokat s féléves elnökségük alatt azok megvalósítására törekszenek. Magyarország programját négy témakörre összpontosítja: növekedés és foglalkoztatás az európai szociális modell megőrzéséért; erősebb Európa; polgárbarát unió; bővítés és szomszédságpolitika. Hazánk tehát 2004-es csatlakozása óta először fogja betölteni az elnökségi posztot, először kap lehetőséget európai uniós érettségének bizonyítására.

Nemcsak az ország, hanem a politika iránt érdeklődő fiatalok számára is számtalan lehetőséget rejt a 2011. január 1-én kezdődő magyar EU elnökség. Alkalmuk lesz ugyanis bekapcsolódni az eseményekbe és saját szemükkel végigkísérni a folyamatot. Számtalan poszt, szakmai gyakorlat került már meghirdetésre a magyar EU elnökséggel kapcsolatban, mely a politikatudományokban jártas fiataloknak ad esélyt, hogy tanulmányaik után gyakorlati tudásra is szert tegyenek. Egyike ezeknek a lehetőségeknek az Elnökség Tudósítói projekt. Engem személy szerint a projektben való részvételre az uniós aktualitások iránti érdeklődésem ösztönzött. A féléves elnökség alatt így mélyebb betekintést tudok majd nyerni az EU-s folyamatokban. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű alkalom ahhoz, hogy mi fiatalok is szóhoz juthassunk. S talán az általunk – s nem a többéves tapasztalattal rendelkező, sokszor az átlagember számára bonyolult nyelvezetet és kifejezéseket használó újságírók által – írt cikkeket a többi fiatal is érdeklődéssel fogja fogadni.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*