Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Hogy látom én az EU-elnökséget?

Szerző:
2011. január 5.
ROVAT: Általános Ügyek

Nemzetközi Tanulmányok szakos hallgatóként számos tárgy és óra keretén belül sikerült megismerkednem az Európai Unióval. Elméletben. Megtanultam kialakulásának történetét, felépítését, szerveit, működésének alapjait. Tanultam az tagállamok közti gazdasági, politikai integráció szorosabbá fűzésének folyamatáról, kivitelezéséről. De ezek csupán csak előadások, tankönyvek, jegyzetek formájában jelentek meg előttem, na meg persze a híradóban, interneten olvashattam róluk. Most azonban az EU „személyesen” is közeleg, és én szeretnék vele megismerkedni.

Véleményem szerint az EU-elnökség számos lehetőséget jelent Magyarország számára. Az Unió érdekeinek összehangolása a magyar érdekekkel mindenképp egy érdekes és bonyolult feladatnak bizonyul majd. Cél, hogy a számunkra kitűzött feladatokat teljesítsük, és kedvező irányba tereljük a rólunk kialakított képet az EU többi országa szemében. Ha összességében vizsgáljuk az ország külpolitikai és belpolitikai érdekeit, akkor elmondhatjuk, hogy az összes prioritást és kötelező napirendi pontot egybevetve kialakult egy olyan irány, amit érdemes követni annak érdekében, hogy céljainkat maximálisan képesek legyünk megvalósítani. Magyarország jó úton halad egy sikeres elnökség elvégzéséhez, jól felkészült apparátus, szervezeti felépítés, megfelelő mértékű belpolitikai összhang áll rendelkezésre ahhoz, hogy sikeresen teljesítsük a ránk bízott feladatokat és egyúttal jelentős szerephez jussunk az európai porond alakításában.

Az elnökségünk végével akár remélhetőleg az ország megítélése is javul az Unión belül, és talán az ország lakói is jobban belelátnak a Közösség működésébe, lehetőségeibe, és kicsit a társadalom is „európaibbá” válhat ez által.

Szerintem fontos, hogy az elnökség ideje alatt több diák, ifjúsági szervezet legyen bevonva, mivel a fiatalok nagyon fontos szerepet tölthetnek be Európa jövőjének kialakításában. Fontos, hogy időben megismerkedjenek lehetőségeikkel, kellően tudatosuljon bennük az európai identitás, mint újonnan létrejött fogalom, mert ha a mai fiatalok nem kezdenek el Európa szinten gondolkodni a jövőről, akkor az Európai Unió integrációs törekvései kudarcra vannak ítélve. Az elnökség alatt lehetne számtalan olyan eseményt szervezni, egyetemeken, főiskolákon, akár gimnáziumokban is, ahol az éppen folyamatban lévő aktualitásokról lehetne interaktív beszélgetéseket folytatni vagy akár ezeket játékok, érdekes, gondolkodtató ugyanakkor szórakoztató feladatok keretein belül megismertetni. Kellő figyelmet kell fordítani arra, hogy minél több állampolgár legyen tisztában azzal, hogy mi is az az EU-elnökség, hogy miért jó ez az országnak, hogy milyen előnyök származnak belőle. Televíziós reklámokban lehetne promo videókat készíteni és számos más figyelemfelkeltő eszközökkel tudatosítani a társadalom különböző rétegeiben.

Számomra ez azért érdekes feladat, mert úgy érzem, hozzá tehetek ahhoz, hogy átadjak egy kis darabot az elnökségből az olvasók, érdeklődők számára, amivel talán elérem, hogy közelebb érezzék magukhoz az elnökséget, az Uniót. Úgy érzem, fontos szerepet tudnék játszani az elnökség és a társadalom közti „párbeszéd” lebonyolításában. Célom, hogy kellően érdekes és célravezető eszközökkel felkeltsem az olvasók érdeklődését, további olvasásra, kutatásra késztessem őket, ezzel ösztönözve az Unió felé való közeledésüket.

Én Unger Anna, ezt a lehetőséget látom ebben a projektben.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!

Tudósító további cikkei


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*