Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 20., péntek

Csütörtökön a második óra a Parlamentben lesz

Szerző:
2011. április 11.
ROVAT: Általános Ügyek | CÍMKÉK: , ,

„Csütörtökön a második óra a Parlamentben lesz” – várt az üzenet szerda délután az e-mail fiókomban. Az EU aktuális politikái óra második felében Dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke várta kis csoportunkat a Parlament Nagy Imre termében és itt tartott előadást a soros elnökség eddig lezajlott időszakáról. Büszkeséggel töltött el a tudat, hogy az egyetemi órám keretében a döntéshozás helyszínén, a Parlamentben hallgathatom meg a kormánypárt álláspontját az elnökségről.

Hörcsik Richárd beszéde elején Shakespeare Caesar című drámájából idézett: „I come to bury Caesar, not to praise him – Temetni jöttem Caesart nem dicsérni”, bár hozzátette, hogy nem szeretné temetni a soros elnökség első három hónapját, de nem célja a kormány munkájának magasztalása sem.

A magyar soros elnökségről számos negatív vélemény megjelent Európában és hazánkban egyaránt. A médiatörvény kapcsán felszínre tört mind a hazai politikai ellentét, mind az újonnan csatlakozott tagállamokba fektetett bizalom hiánya régi tagállamok részéről. Hörcsik hangsúlyozta, hogy az elnökség kapcsán vizsgázik Magyarország, nemcsak a kormánypárt, hanem az egész magyar politikai elit. Martonyi Jánost idézte: „A legnagyobb elégedettséggel az töltene el, ha a magyar kormány és általában véve a magyar közigazgatás kiállná az elnökség próbáját, bebizonyítaná azt, hogy nemcsak egy országot, hanem egy 27 államból álló, ötszázmilliós közösséget – az adott követelményeket lényegében kielégítve – is tud irányítani.”

2009. december 1-jén életbe lépett a Lisszaboni Szerződés, mely a magyar soros elnökséggel került át a gyakorlatba. Új struktúrája lett az uniónak. Magyarország az első, melynek együtt kell dolgoznia az új intézményi rendszerrel és a mi beszámolónkra alapoz majd a többi ország, a későbbi soros elnökök. Orbán Viktor már nem lett a Tanács elnöke, így a magyar miniszterelnök az afrikai eseményekbe való közbelépésének hiányát számon kérni Hörcsik szerint szakmai tudatlanság és rosszindulat.

Március 25-én Peter Spiegel, a Financial Times főszerkesztője írásában méltatta a magyar elnökséget. Hörcsik Richárd rá hivatkozott, amikor a soros elnökség eredményeiről beszélt. Spiegel szerint eddig az elnökség során nem történt semmilyen hiba vagy ballépés. Egyedül a média törvény volt az, ami nagy ellenállást váltott ki és rossz fényt vetett az országra.

Hörcsik véleménye alapján a munka legnagyobb része a színfalak mögött zajlik, a kívülállók számára nem látható. Az elnökségi apparátus igencsak érzi és látja, hogy milyen nagy jelentősége van, és mennyi munkával jár, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. „A soros elnökség olyan, mint a jó játékvezető. Akkor végzi jól a munkáját, ha nem beszélnek róla” – idézte Martonyi Jánost. Az elnökség hatékonyságát számokkal, kézzelfogható adatokkal támasztotta alá. Hangsúlyozta, hogy nem szeretné dicsérni az elnökséget, hiszen nincsen miért dicsérni. Az eredmények magukért beszélnek.

Magyarország az elmúlt három hónapban levezetett 750 munkacsoport és 16 tanácsülést. Március 21-én az elnökség rekordot állított fel azzal, hogy egyazon napon négy miniszteri ülést bonyolított le (Külügyek Tanácsa, Általános Ügyek Tanácsa, Gazdasági- és Pénzügyek Tanácsa és a Közlekedési, Távközlési és Energia Tanács). Az Európai Tanács történetében eddig csak három párhuzamos ülésre volt példa.

Továbbá az elnökség levezetett 9 informális tanácsülést, 19 vezetői szintű és 34 szakértői szintű eseményt. Hörcsik szerint tartják a menetrendet, a célkitűzések világosak, változatlanok és jó ütemben haladnak, ám az igazi mérleget a félév végén lehet majd levonni.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*