Fiatalok tudósítanak önkéntesen a magyar EU-elnökség óta – Youngsters report voluntary since the Hungarian EU Presidency

2018. július. 23., hétfő

Az EU, ahogy Én látom

Szerző:
2011. január 11.
ROVAT: Általános Ügyek

Először is bemutatkozásként kezdeném, hogy miért is jelentkeztem erre a programra. Régóta foglalkozom, figyelemmel kísérem a diákok, hallgatóság kommunikációját, vagyis részt vettem, és most is részt veszek számos közösségi szervezetben, mint diákönkormányzat, hallgatói önkormányzat, az egyetemem hírportáljának munkájában. Belelátva a folyamatokba, egy olyan rendszerben, ahol a kommunikáció iszonyatos módon pörög. Úgy érzem van mód rá, hogy Magyarország soros elnökségi tudósítását is sikerüljön megfelelően közölni, felkelteni az érdeklődést a fiatalok körében.

Magyarország számára a soros elnökség nagy lehetőség arra, hogy a közös európai ügyekben szerepet vállaljon, tegyen valamit. Mivel félévente van elnökváltás, ad egy irányt a következő elnök munkájában, valamint ez egy szoros együttműködést vonz maga után. Amennyi ország annyiféle megoldási lehetőségeket „tanulhatnak” meg egymástól, akik beleszólhatnak az Unió ügyeibe.

Az Unió lényege, hogy megvannak azok a közös célok, amelyeket együtt érhetnek el. Lehetőség van a felzárkózásra, egymás segítésére. A több nemzet kommunikációja természetesen egy kemény dió, hiszen másképp gondolkodunk, másképp fejezzük ki magunkat, véleményezünk. Ennek érdekében fontosak a többszöri ülések.

Mindenképpen más a helyzet, hogy Magyarország lesz a soros elnök, így már közelebb érezzük az Uniót, jobban beleláthatunk szerkezetébe. Mint fiatal tudósítóként, egy kapocsként működhetek. Mivel a legtöbb fiatal sokat érintkezik interneten keresztül, az általunk működtetett honlap látogatottságán kell dolgozni, hogy minél többen olvassák, és érdeklődjenek a téma iránt. Szerintem a számukra leginkább fontosnak tartott témákkal lehetne felkelteni az érdeklődést. Ilyen például csak röviden az oktatás,versenyképesség, a munkaerő helyzete, és a pályázatok az Unióban.

A legnagyobb kihívás az uniós döntéshozatal kommunikációjában, ennek pontos megértése fiatalként. Lényegretörően és egyszerűen fogalmazni, hogy mindenki számára megérthetővé váljon. Véleményem szerint széles ismeretek szükségesek, ahhoz, hogy pontosan értsük az ülések döntéseit, kérdéseit, felvetéseit, javaslatait. Fiatalként más szemszögből vizsgálódunk, hol kritikusabban, hol érdeklődőbben. Olvasni, illetve hallani fiataloktól a híreket, már érdekesebbé teszi az információkat. A programban nagy örömmel veszek részt, és reményeim szerint a végén sikert könyvelhetünk el.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, vagy iratkozz fel hírcsatornánkra, hogy mindig a leghamarabb kapd meg a legújabb cikkeket!

Tudósító további cikkei


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*